Brev til Kultur ministeren Marianne Jelved

Åbent brev til kulturminister, Marianne Jelved.

 

For nogle af os der efter 2den verdenskrig sejlede sammen med mange af de søfolk der havde sejlet under 2den verdenskrig, har det været en skuffelse at opleve hvorledes disse over 6 000 søfolk – de såkaldte Krigssejlere - blev totalt glemte ved omtalen i samtlige medier ved Danmarks befrielse d. 5 maj?

 

Disse søfolk, samt de der sejlede i den såkaldte hjemmeflåde var allerede inden krigen startede den erhvervsgruppe der blev hårdest ramt med hensyn til lidelser, afsavn og omkomne under 2den verdenskrig.

 

Allerede inden 9 april 1940 var 371 dansk søfolk omkomne ombord på 44 skibe.

 

De såkaldte Krigssejlere var søfolk ombord 224 danske skibe beliggende overalt på verdenshavene, hvoraf de fleste kom i allieret tjeneste fra den dag tyskerne besatte Danmark d. 9ende april.

 

Ialt omkom 1 531 danske søfolk under krigen og efter krigen krævede miner og lignende godt 100 sømænd.

 

Ikke bare søfolkene var de første til at mærke krigens rædsler, men også deres familier og børn som var i Danmark led en kummerlig tilværelse, hvor de ikke havde forbindelse med deres mandlige familiemedlemmer i 5 til 6 år.

 

Familierne som jo ikke kunne få tilsendt penge til deres udgifter, blev i starten tildelt lån fra kommunerne for at oveleve og betale deres udgifter, staten og regeringen var jo samarbejdsvillige med tyskerne, hvilket også medførte at de danske søfolk i starten blev opfattet nærmest som partnere med Nazi Tyskland.

 

Vi har selvfølgelig fulgt med i fejringen og anerkendelsen af de 600 danske søfolk der for 70 år siden deltog i invasionen på Nordmandens kyst, det var den dag hvor de danske skibe fik lov til at sejle med Dannebrog i agterstavnen og hvor søfolkenes indsats blev belønnet af de allierede, Danmark gik jo ikke som Norge aktivt imod den tyske besættelse derfor sejlede den norske handelsflåde under krigen med det norske flag vejende i agterstavnen fra dag et af.

 

Vi er nogle forh. søfolk der findes det besynderligt at fordi der fra fransk side oprettes et museum ved Normandiets kyst og at Danmark nu pludselig bliver hædret fordi 600 danske søfolk deltog ved invasionen – at alle de andre godt 5 400 ikke hædres – deres indsats over hele kloden burde på en eller anden måde tilgodeses for den indsats de gjorde – og for det afsavn som familierne led mens den mandlige del af familien satte livet på spil og gjorde Danmark til et allieret land.

 

 I foreningen af seniorsailors – der består af forhenværende og nuværende medlemmer af Sømændenes Forbund, har vi den opfattelse at til næste år hvor det er 75 års dagen for besættelsen og 70 år siden befrielsen, at der i den forbindelse ikke alene hædres for frihedskampe – men også for den indsats og afsavn som de dansk søfolk og deres familier gennemlevede i de 5 forbandede år.

 

Et at de forslag som har været fremme i foreningen af seniorsejlere er at invasionsdagen burde være national flagdag, det er desuden vores håb at det offentlige Danmark ikke alene vil fejre at Danmark blev frit – men også fejre de danske søfolk for deres indsats – så de får den plads i Danmarkshistorien som de og deres familier er berettigede til.

 

På foreningens vegne Tommy Dinesen.

 

Formand for seniorsejlere i Danmark, Werner Woer. tlf.28 76 20 82

 

Næstformand, Palle Hansen.tlf.21 46 24 70

 

PS. Samme mail er sendt til erhvervs og vækstministren.

 

   

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Ingrid Andie` Pedersen (Jesberg) | Svar 02.06.2015 02.37

Hej Werner ... please send me your e-mail address again ... correspondence to >jes65@bigpond.com<

jes65@bigpond.com (Ingrid Andie`Pedersen | Svar 02.06.2015 02.32

Hej Werner jeg har haft besværlighedder med din e-mail adresse og min mail kommer tilbage ... vild du sende mig din forening e-mail adresse igen.Tak Ingrid

Poul Erik Larsen | Svar 21.08.2014 23.27

Kan helt og fuld tilslutte mig ideen om at hædre de brave søfolk, der gjorde en stor indsats i de forbande krigsår.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.10 | 14:27

Desværre døde min svoger i lørdags. Så jeg kan ikke vise ham billedet. Men tak for hjælpen. Hans navn var Carl Johan Wiltoft Sørensen, kaldet Calle

...
13.10 | 14:35

Da jeg skulle afmønstre nåede vi ik tidevandet så vi hang på grunden natten pver

...
13.10 | 14:34

Hej jeg har desværre ikke noget foto men jeg husker også at der var en høj meget tynd fyr der dannede par med en tynd lyshåret pige ombord

...
13.10 | 13:41

du kan finde billedt under skibs foto 2
har selv sejlet med Banana fra nybygning

...
Du kan lide denne side